esbrinar v

Definició

1  Separar els brins d’una planta.

Esbrinar el moresc. Esbrinar el safrà.

2  En sentit figurat, pervenir a conèixer la veritat d’una cosa cercant-la fins a descobrir-la.

Difícilment podran esbrinar qui ho ha fet: els indicis són molt vagues.

No sé ben bé què ha passat però no pararé fins a esbrinar-ho.

Etimologia

De bri, ‘tija prima que arrenca de l’aparell subterrani en plantes com el blat, el cànem, etc.’, d’origen cèltic, sorgit de la forma breino– (gàl·lic brino), en el sentit de branquilló o broc d’una planta.

Usos

  • Una de les esquerdes de La Vanguardia era més aviat pintoresca i d’una mena que ningú no hauria dit mai. Consistia en la prohibició rotunda, no solament de ressenyar les curses de braus que es feien a Barcelona, i a tot Espanya, sinó de parlar-ne o de fer-hi la més vaga referència. Mai no he arribat a esbrinar d’on procedia una disposició tan contrària a un espectacle anomenat justament (com encara s’anomena, i avui més que mai) la fiesta nacional; no, perquè una hostilitat semblant era mantinguda per un amo justament rabiós espanyolista. Penso que devia ser una deixa dels bons temps en què, a La Vanguardia, hi col·laboraven tot d’escriptors catalans «europeistes» i ensems «modernistes».

    Gaziel, Història de ‘La Vanguardia’ (Barcelona: L’Altra, 2016 [1964])
  • Hi ha dies que ja en tinc prou d’embarbussaments mentals, de composicions impossibles i de trencaclosques emocionals. Hi ha dies que envejo els nens que ho tenen tan clar que fa por i els vells que ja no es fan preguntes. Hi ha dies que només desitjo simplicitat i normalitat, sinceritat i una mica de silenci. Perquè al final no hi haurà més misteri que esbrinar com hem aconseguit passar unes quantes estones normals amb gent normal gaudint de coses normals. N’estic segura.

    Tatiana Sisquella, Un dia qualsevol (Barcelona: Columna, 2014)

Tema de la setmana

Verbs usats en sentit figurat

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pontificarordir