ensopegar v

Definició

1  Topar amb el peu contra un obstacle.

He ensopegat amb una pedra i he caigut.

(fig.)  En aquesta empresa he ensopegat amb grans dificultats.

2  Encertar a trobar, endevinar.

El vaig ensopegar a casa seva.

He ensopegat la resposta correcta!

Etimologia

Potser variant d’encepegar (‘ensopegar’, probablement de cep, d’on ‘entrebancar-se amb un cep’) per influx labial de la -p- sobre la e contigua o d’algun mot emparentat amb el castellà i portuguès zopo, ‘esguerrat’, italià zoppo, ‘coix’.

Usos

  • Fent classe veig que els meus alumnes catalanoparlants pateixen un descoratjament semblant. Quan els retorno un exercici corregit, quan no es reconeixen en l’idioma que han après a llegir i a escriure, quan ensopeguen amb una traducció malaltissa, contínuament es pregunten: ¿sóc un incapaç o és el català que no tira? Jo no sé si els que elaboren els programes de literatura catalana han pensat mai que el primer deure d’una llengua és promoure l’insult i la rialla.

    Enric Vila, «El català que repapieja» (Avui, 21 de maig del 2004)
  • Hi ha, posem per cas, la història d’aquells pares que, tenint el sant [Vicent Ferrer] a sopar i res per oferir-li, van optar (hospitalitat obliga) per trinxar el fill i cuinar-lo en un alimentós arròs al forn (segons les versions, la menja: hi ha qui parla d’estofat); abans de cap queixalada, però, les dents d’en Vicent van ensopegar amb un osset de la criatura i… tatxan! la va reconstruir amb gran joia i penediment dels parents (al xiquet només se li notava el mal tràngol per les taquetes de safrà que li van guarnir la pell per sempre més, diuen i conten i expliquen).

    Núria Cadenes, Vine al sud! Guia lúdica del País Valencià (Barcelona: Columna, 2008)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors de RodaMots. El mot d’avui és una proposta de Jordi Puig i Ripoll, d’Esplugues de Llobregat.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

mollafer dentetes