enfilall m

Definició

1  Conjunt de les coses enfilades en un fil, una corda, etc.

Venia del riu amb un enfilall de peixos a la mà.

Duia un enfilall de perles.

2  (fig.)  Sèrie de coses que vénen l’una darrere l’altra sense interrupció.

Aquest mes hi ha un enfilall de festes.

L’acusat va respondre a aquella pregunta amb un enfilall de mentides.

Etimologia

D’enfilar, de fil, del llatí filum, ‘fil’. Més mots que tenen el mateix origen són refilar, perfilar, fila, filigrana i desfilar.

Usos

  • En general, les pel·lícules històriques s’han ressentit de la manca de mitjans per a produir l’ambient desitjat. Han estat coses de cartró i de guarda-roba. Recordem tot aquell enfilall de films històrics que produí la casa Pathé abans de la guerra. Si ara ens els projectessin, apretaríem a córrer.

    Josep M. de Sagarra, «Joana d’Arc» (La Publicitat, 12 de desembre del 1922), reproduït a L’ànima de les coses (Barcelona: Quaderns Crema, 2001)

Tema de la setmana

A Hollywood ja escalfen motors per als Oscars, que es lliuraran diumenge que ve. Mentrestant, aprofitarem l’ocasió per veure uns quants mots extrets d’articles de Josep M. de Sagarra dedicats al món del cinema. Cal tenir present que es tracta d’articles publicats durant la primera meitat dels anys vint del segle passat, és a dir, fa més de vuitanta anys, quan el cinema (mut) era encara una relativa novetat. 

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

possiblesde la primera volada