dormir v

Definició

1  Estar, una persona o un animal, en l’estat de repòs caracteritzat per la suspensió de la sensibilitat i d’altres funcions vitals, durant un cert temps, generalment a la nit.

Ara dorm: no el despertis.

La Francesca dorm poques hores, i això se li nota.

2  Fer nit.

Demà dormirem a Alzira.

3  (amb algú) Tenir-hi relacions sexuals.

Ara la Dolors dorm amb un xicot de Torí.

Sabies que el Víctor i la Tònia dormen plegats?

Etimologia

Del llatí dormīre, mateix significat. Altres mots de la mateixa família són endormiscar-secondormir-sedormisquejardormilega.

Usos

  • Dormíem junts, però no cal dir que no fèiem res més que això: dormir. Gairebé ni tan sols ens acaronàvem. Jo notava que ell ja no n’estava, d’enamorat, potser perquè abans només havia estat enamorat d’un cos, d’una closca, i no de l’ésser que s’hi amagava dins. O potser sí que es va enamorar de l’ésser, però només de la dona que l’havia fet riure, i no tant de la dona que el podia fer plorar.

    Anna Altisén, Quan vaig deixar de ser natura lleugera (Barcelona: Empúries, 2013)
  • Seria molt interessant que algun expert ens expliqués per què, quan fa poc que han nascut, els infants dormen tant. ¿S’han de preparar molt a poc a poc per assimilar l’explosió d’estímuls que els esperen? Hi ha pares que diuen del bebè: «És molt bo, no plora, sempre dorm». El nen es farà gran i qui sap si l’hauran de renyar perquè, precisament, és un dormilega.

    Josep M. Espinàs, «Quants anys dormint!» (El Periódico de Catalunya, 20 de desembre del 2006)

Tema de la setmana

Ja sabeu que de tant en tant us presentem un enigmot o enigma amagat als mots. És a dir, que ara us toca treballar a vosaltres, rumiar i descobrir el tema d’aquesta setmana. Qui l’endevini ha d’enviar un missatge a mots@rodamots.cat, però cal que hi especifiqui clarament tres coses: el tema de la setmana, quin dels cinc mots que enviarem d’avui a divendres no encaixa amb els altres i per què no hi encaixa. El primer que l’encerti té un premi molt especial (que per variar no és llibresc, com altres vegades, sinó espirituós), un estoig amb tres ampolles: un vermut Dos Déus RVA 2015, una de Nojae (licor de flor de saüc) i una de cava Alexandra, gentilesa dels Cellers Bellmunt del Priorat. Sortejarem dos estoigs més entre totes les altres respostes correctes rebudes abans de dissabte 2 de desembre a la 1 del migdia. Consulteu al primer enllaç les bases completes per participar-hi.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

can penja-i-despenjariure