doblers m

Definició

Diners en general, especialment a Mallorca i Menorca.

«Bona veritat dius, Toni: | “Qui no té doblers, no beu”; | es meus doblers tenen creu | i no s’hi acosta el dimoni» (cançó popular mallorquina) (DCVB).

Etimologia

Un dobler era una moneda antiga que valia dos diners (apareix per primera vegada amb la creació del sistema monetari mallorquí per part de Jaume II de Mallorca l’any 1300) i ve de doble, del llatí dŭplus, mateix significat.

Usos

  • Era d’esperar. El pessimisme motivat per la crisi està arribant als centres de decisió turístics i immobiliaris. La por de volar, d’una banda, i l’entrada de l’euro, de l’altra, anuncien que el 2002 serà un mal any. Ja queden molt pocs alemanys disposats a comprar-se una casa a Mallorca per una milionada quan no tenen doblers negres per netejar com passava abans de l’entrada de l’euro.

    Joan Riera, «La crisi» (Diari de Balears, 9 de gener del 2002)
  • Així, la Gazette de Metz contava el següent: «Una nina que portava a sa mare, resident a Metz, el producte de la setmanada, es va veure agredida a l’entrada de fosc en un dels camins de Sablon, per un home que li demanà la bossa. No podent la pobra nina oposar-hi la més petita resistència, ni fer sentir els seus crits per demanar auxili, entregà els doblers, i seguí llavors els seus camins cap a la ciutat».

    Miquel Ferrà i Martorell, «Delinqüents del segle XIX (1843)» (Diari de Balears, 13 de gener del 2002)

Tema de la setmana

Mots per a designar diners

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cabal [1]moma