carallot m

Definició

col·loq  Persona aturada, condescendent per badoqueria o per beneiteria, ximple.

Ets un carallot, sempre t’ensarronen.

Etimologia

De carall, ‘penis’, ‘interjecció d’estranyesa, admiració, enuig‘, d’origen incert, podria provenir d’un llatí vulgar ibèric characulus, de charax, i aquest del grec khárax, ‘pal; aspre’, o també d’una base preromana.

Usos

 •    —¿No ho podríeu arreglar? —vaig mirar de fer d’home bo, en part per interès propi. Jo i molta més gent necessitàvem que l’Anna i el Roc continuessin junts. Eren la referència. Si ells se separaven, tenia la impressió que tot trontollava.
     —Ja és massa tard —va reblar l’Anna, inflexible—. ¿Saps com ha reaccionat quan l’he sorprès amb aquesta puta fastigosa?
     Em vaig témer el pitjor. El carallot era capaç d’haver dit «no és el que et penses, amor meu» o «t’ho puc explicar tot». No, Anna, vaig pensar, digue’m que no ha estat així.
     —Que m’ho podia explicar tot.

  Xavier Moret, Qui paga, mana (Barcelona: Empúries, 1997)
 • Nou de cada deu lingüistes estan d’acord que la idiosincràsia castissa del gilipollas es correspon exactament, dins de l’exactitud que sempre es pot concedir a aquestes coses, a la del carallot: un que, tot i ser més aviat aturadet i curt de gambals, no deixa de tenir un punt de provocador o d’impertinent que el fa mereixedor d’una mica més de mala jeia.

  Pau Vidal, 100 insults imprescindibles (Valls: Cossetània, 2014), pàg. 57

Tema de la setmana

Aquesta setmana, una mostra dels 100 insults imprescindibles, de Pau Vidal (Cossetània, 2014). 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

burro -atòtil -a