cagamandúrries m

Definició

Persona de poc seny, de poc trellat, que actua de manera irresponsable, que no té gens de formalitat, que fa les coses de qualsevol manera.

També: cagabandúrries

Etimologia

De cagar i bandúrria (instrument de cordes pinçades de la família del llaüt), del llatí pandurium, i aquest del grec pandoûra, ‘mena d’instrument de cordes pinçades’, a través segurament del castellà.

Usos

 • I així de la primera part de la inspecció ha resultat que els murs de càrrega carregaran encara tan bé com han carregat sempre, perquè aquells obrers antics sí que sabien d’escairar pedra i de fer murs a consciència però d’arrebossar i enlluir en sabien poc, i encara menys tots els cagabandúrries que han vingut després tirant paletades d’arena i d’algeps que ara tot es desfà només de tocar-ho.

  Joan F. Mira, Els treballs perduts (València: Tres i Quatre, 1989), pàg. 209
 • Els Estatuts, com les Constitucions, no són vestits de talla única. Els països són diferents, com ho són també les persones. N’hi ha de grasses i flaques, d’altes i baixetes. Així doncs, ¿no és absurd voler fer de sastre i tallar i ajustar un vestit igual per a tots? Jo no tem les aspiracions de Catalunya. El que lamente és tindre per dirigents autèntics cagamandúrries. Els catalans han arriscat i, com al joc del set i mig, no han parat fins que l’han pogut cantar. Mentre que ací, a casa nostra, els del consens es van plantar amb un tres i no res. Per imperatiu partidista, és a dir, per por a passar-se’n dels límits dictats per les respectives centrals madrilenyes.

  Jesús Puig, «Clàusula rèmora» (Levante, 3 d’octubre del 2005)

Tema de la setmana

Aquesta setmana l’hem ben cagada!

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

4 comentaris a “cagamandúrries”

 1. Josep Bataller Vila — Fornells de la Selva

  Un company de treball, valencià, em va dir que l’espècie humana masculina es classificava en: homes, homenets, homenicos, homenicacos i cagamandúrries.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cagadubtescul d’olla