austriacista adj i m i f

Definició

Partidari de la casa d’Àustria durant la guerra de Successió a la corona hispànica (1702-1714).

Usos

  • Reduir l’austriacisme valencià a una simple revolta comarcal de camperols pobres equival a ignorar la seua amplitud geogràfica, que abraça quasi tot el país, inclosa la major part de viles i ciutats, no sols les zones rurals de senyoriu; i equival a oblidar també el suport tan extens que va tindre entre les autoritats locals, els gremis urbans, els comerciants, el clero, i fins i tot una part molt significativa de l’aristocràcia. En realitat, la visió de la «guerra valenciana» com una revolta de camperols i de rústics miserables procedeix en bona mesura dels escrits de valencians felipistes, que pretenien reduir així l’abast i el suport de la rebel·lió.

    Joan F. Mira, Almansa 1707: després de la batalla (Alzira: Bromera, 2006), pàg. 66

Tema de la setmana

Fa uns mesos l’editorial Bromera, d’Alzira, va publicar Almansa 1707: després de la batalla, de Joan F. Mira. Aquests dies veurem alguns mots extrets d’aquest llibre i relacionats amb el tema. Dimecres fa 300 anys de la batalla d’Almansa.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xiulitfur