atzembla f

Definició

Bèstia de càrrega.

Etimologia

De l’àrab az-zämila, mateix significat, participi actiu del verb zámal, ‘portar una càrrega’.

Usos

  • El dipositari no ocupa un lloc fix al pelegrinatge; s’ha de multiplicar per a resoldre els petits problemes que van sorgint, i ha de tenir-ho tot previst. Amb el de cantor major, el seu és un dels dos càrrecs més importants. S’ocupa de revisar tots els preparatius, de distribuir la càrrega entre les atzembles, de tenir a punt la cera per a les processons i els altars i de recollir tot allò que sobra, de pagar els capellans i de fer front a la resta de despeses necessàries.

    , Els pelegrins de les Useres (València: Consell Valencià de Cultura, 1995), pàg. 42
  • El virrei venia muntat sobre una atzembla de color de cendra fina, que hauria enamorat el meu pare. L’acompanyaven en el trajecte el governador, que anava un poc més darrere, el subdelegat del governador, els jurats, els oficials del Consell Reial i de la Ciutat, escortats per l’aristocràcia valenciana, i tancaven el seguici una nombrosa comparsa de gent pròxima al virrei, que era, d’altra banda, comte de Mélito.

    Crim de Germania (València: Tres i Quatre, 1980), pàg. 167

Tema de la setmana

Mots provinents de l’àrab

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

miramamolíalmogàver