almogàver m

Definició

1  Als regnes cristians hispànics, guerrer d’ofici que, des del segle XIII, servia per a fer incursions per terres musulmanes.

2  (fig.)  Patriota abrandat.

Etimologia

De l’àrab al-mughâwir, ‘incursor en terra enemiga’, participi agent del verb ghâwar, ‘fer una expedició’.

Usos

  • Als seus manuals d’història, els escolars peninsulars de la fi del segle XIX i de l’inici del XX podien llegir que els almogàvers catalans representaren una glòria per a Espanya. En la Historia de España dirigida per Ramón Menéndez Pidal [1935-], però, els almogàvers ja no són uns guerrers heroics, sinó uns mercenaris on l’element català tendeix a diluir-se amb la presència de combatents aragonesos i d’altres terres hispàniques, en un capítol titulat significativament «La intervención mercenaria en el imperio bizantino». El mite es va fer incòmode per al nacionalisme espanyol.

    Pau Viciano, «El retorn dels almogàvers?» (El Temps, 17 de juny del 2003)
  • Des de divendres i fins avui l’equip de rodatge de Tirant lo Blanc, film que dirigirà Vicente Aranda, està buscant gent a l’Empordà amb aspecte «rude i agressiu» per a fer d’extres. «Potser hi ha gent que es pensa que no és prou maca per sortir en una pel·lícula, però justament el que ens cal és gent normal, fins i tot amb aspecte rude i agressiu i, si pot ser, també amb marques a la cara», afirma la directora de càsting, Sandra Sánchez. «Almenys una desena haurien de ser culturistes amb cabells llargs i barba per encarnar soldats almogàvers», afegeix des de l’Hotel President de Figueres.

    «Es busca gent d’aspecte ‘rude’ i ‘agressiu’ per al film Tirant lo Blanc» (El Punt, 12 de juny del 2005)

Tema de la setmana

Mots provinents de l’àrab

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

atzemblamansuetud