abrigall m

Definició

1  Cosa que abriga, especialment quan és de roba.

Van aguantar llarga estona sota la pluja sense un mal abrigall.

2  Conjunt de la roba del llit.

Etimologia

D’abrigar, del llatí aprīcare, ‘escalfar amb el sol’, derivat d’aprīcus, ‘assolellat’.

Usos

  • A l’hivern, dormíem amb llençols de cotó, una manta primeta, una manta doble de llana —i una altra més, si calia— i un cobrellit amb sanefes en relleu. La casa era tan gelada que, abans d’anar a dormir, ma mare ens posava la bossa de l’aigua calenta allà on anaven els peus. Gastàvem pijames apelfats i peücs. A mesura que avançava l’hivern, doncs, el llit s’anava engordint i moltes nits abans de tancar el llum ens preguntaven: «Ja teniu prou abrigalls?».
       Abrigalls, en plural, significa el conjunt de la roba del llit . I sobre aquest element domèstic havien versat un bon grapat de converses familiars. Als altells dels armaris guardàvem les mantes de les reiaies. Pesaven tant i escalfaven tan poc, que només no les llançàvem perquè llançar era un verb desconegut a casa. De fet, quan ma iaia ens explicava com dormia de petita, aquells teixits agafaven una simbologia llegendària.

    Teresa Tort, «Abrigalls», publicat originalment al blog Agafada al vol el 28/12/2015, reproduït a l’InfoMigjorn 1.242, 15/01/2016

Tema de la setmana

Què és InfoMigjorn? Molt senzill: un butlletí digital sobre llengua catalana. Es publica dos cops per setmana, els dimarts i els divendres. Aplega articles, notícies i altre material, de vegades inèdit, sempre relacionat amb la llengua. En paraules de Pau Vidal, que en parlava fa uns dies a VilaWeb, «La gràcia de la cosa és que fa de filtre de qualitat: saps que hi trobaràs tot el que s’ha publicat de rellevant sobre el tema al llarg de la setmana, i això, considerant l’aclaparadora quantitat de material que circula, no té preu.» Bé, sí que té un preu perquè per rebre’l cal pagar una subscripció anual: fins al 29 de febrer, de només 15 euros; a partir de l’1 de març, 20. Fins al desembre l’InfoMigjorn el cuinava i menava l’incombustible Eugeni S. Reig; el 2016 n’hem agafat el relleu a la Xarxa de Mots. Aquesta setmana us oferim un tast dels InfoMigjorns publicats des del gener: n’hem triat uns quants mots i als enllaços trobareu els butlletins complets d’on els hem tret. Endavant amb la llengua!

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cantatriuatarantar