xibeca [1] f

Definició

Òliba (Tyto alba); ocell de la família dels titònids, d’uns 34 centímetres de llargada, de plomatge molt suau de tons claríssims o daurats amb petites taques negres o molt fosques, ulls dirigits endavant voltats de plomes radiades i que s’alimenta de petits rosegadors.

Etimologia

Nom regional de l’òliba, en el Rosselló caveca, germà de l’occità caveca, d’origen preromà, probablement d’una base indoeuropea kau-ekka, mateix significat, alterat en xi- (primer si-), segurament per influx onomatopeic del crit de l’ocell i, encara més, per influx de xot, xuta, altre nom hipocorístic de l’òliba.

Usos

  • També era molt sensible als xiscles ofegats de les òlibes i les xibeques. Quan li semblava veure volar algun ocell nocturn entre la màgia espectral de les pedres i sentia l’esgarip sord i misteriós de les aus sinistres, parava d’enraonar i deia, de baix en baix:
       —Heu sentit? Heu sentit…?

    Josep Pla, «Carles Rahola, erudit i escriptor», dins Retrats de passaport (Barcelona: Destino, 1970)
  • En el carrer silenciós ha arribat llavors, a la terrassa, d’una manera perfectament precisa, el llarg, sinistre, sil·labejant esquinç que en l’aire de seda fan les xibeques del campanar. Aleshores comença la vera nit estival.

    Josep Pla, El carrer Estret (1951), XVI

Tema de la setmana

Bèsties d’origen onomatopeic

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rataminipímer