minipímer

Definició

Batedora elèctrica.

Etimologia

Mot derivat de la batedora Minipimer, de l’empresa Pimer (acrònim de Pequeñas Industrias Mecánico-Eléctricas Reunidas), dedicada a la fabricació de petits electrodomèstics, posteriorment absorbida per Braun.

Usos

  • Gabriel Lluelles va apostar clarament per la simplicitat, la funcionalitat i l’elegància en els seus petits electrodomèstics. «El disseny industrial és enllaçar la tecnologia a la forma», sentencia molt convençut. Lluelles va aplicar del tot aquest concepte al seu disseny més conegut, la Minipimer, del 1959, un producte que va alliberar i simplificar les màquines batedores que existien fins aleshores i que va ser tot un èxit internacional fins avui en dia.

    Montse Frisach, «Simplicitat i elegància» (Avui, 19 de gener del 2008)
  • Són gestos espontanis carregats de significat. Obrir l’armari i agafar el Minipímer. ¿Té importància? Aquesta acció mínima agita l’aire de la Història. Espès i sulfurós, el canvia, el mou, el ventila. Dissenyada pel delineant Gabriel Lluelles, el Minipímer MR1 costava 979 pessetes el 1960. Lluelles és aquell tipus de personatge anònim fora del seu món laboral i que ha alleujat i reconfortat les nostres vides.

    Pau Arenós, «Una estàtua al Minipímer» (El Periódico de Catalunya, 20 de gener del 2008)

Tema de la setmana

En principi, els mots són de tothom que els vulgui fer servir, però hi ha alguns mots que, tot i que puguin haver esdevingut ben comuns, s’han covat en el laboratori d’alguna empresa o en un despatx de relacions públiques. Ens referim a les marques registrades, que, com les que veurem aquests dies, sovint han acabat designant tota una categoria de productes, tant de la marca en qüestió com d’altres marques de la competència. El procés pel qual un nom propi esdevé un nom comú per designar tota una classe d’objectes l’anomenem antonomàsia.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xibeca [1]cel·lo