vessar-la

Definició

Equivocar-se, cometre un error.

L’heu ben vessada, contestant això a l’examen!

La va vessar dient-li que n’estava profundament enamorat.

Etimologia

Del llatí versare, freqüentatiu de vertere, ‘girar; remenar; fer rodolar; bolcar’.

Usos

  • Amb els anys he après a pensar-m’hi abans de criticar i he aconseguit sovint d’abstenir-me’n, almenys de fer-ho per escrit i públicament. En converses privades, qualsevol se n’està! Quina satisfacció retreure les pífies dels altres! Jo sí que hi entenc —una pensa—, puc donar lliçons, no tinc aquests defectes! Però… ben considerat, hauré d’admetre que aquella persona a qui judico potser l’ha vessada no per ignorància, sinó per haver badat i, sobretot, que jo també sóc capaç d’espifiar-la.

    Anna Murià, Reflexions de la vellesa (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2003), pàg. 285
  • En el primer dels textos aplegats, el saborosíssim «Villalonga, Rodoreda, Espriu: d’esquitllentes», se’ns explica una visita a la casa de l’autor de Bearn. Diu que Villalonga el rep al saló blau, i que el gran escriptor es mostra afable i comunicatiu. Total, al cap de molts anys, i ja mort el malloquí, en Papitu torna a la casa de don Llorenç i troba que allà no hi ha hagut mai cap saló blau. El fet motiva una deliciosa dissertació sobre els enganys de la memòria —que és com una mena de subtema del llibre—: l’autor sap que, sovint, no és precís o que, fins i tot, la vessa. Però s’estima més consignar-ho tot com li sembla recordar-ho, encara que pequi d’inexacte. «Les mentides de la memòria, com sempre.» Magnífic!

    Jordi Llavina, «Parla, Papitu: la memòria creativa de Josep M. Benet i Jornet» (Presència, 5 de març del 2010)

Tema de la setmana

Mots i expressions per ficar els peus a la galleda 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pífiaerro