vespa f

Definició

Escúter = motocicleta de cilindrada petita o mitjana amb el motor i els òrgans de transmissió a l’interior d’un carenat i amb una base per a posar-hi els peus.

Com que al centre era difícil trobar aparcament, vam anar-hi amb la vespa.

Etimologia

De la marca Vespa, escúter que es va començar a fabricar el 1946 a l’empresa italiana Piaggio. Per què li van posar aquest nom?

Usos

 • Segons el seu dissenyador, l’enginyer aeronàutic Corradino D’Ascanio, podien manejar una Vespa sense cap problema dones (per les faldilles) i els capellans (llavors Itàlia era plena de capellans i religiosos i tots anaven amb sotana). El conductor no anava cama aquí, cama allà, sinó que tenia les cames lliures i protegides per un paravent. No hi havia cadena, perquè el motor estava acoblat a la roda posterior, dins d’una carrosseria arrodonida que permetia guardar una roda de recanvi. Tot eren avantatges, excepte que no corria gens: a 80 quilòmetres per hora i encara gràcies.

  Ramon Solsona, Marques que marquen (Barcelona: Pòrtic, 2015), pàg. 187
 •    —Has sopat?
     —No.
     —Doncs et convido a sopar.
     —A casa teva?
     —Sí, no és gaire lluny.
     —Però no puc fer tard.
     —Quan vulguis marxem. Tinc cotxe, si vols et puc portar.
     —Et porto jo, tinc una vespa. Vols?
     —Sí, molt bé.

  Maria Jaén, Sauna (Barcelona: Columna, 1987)

Tema de la setmana

marques-que-marquenQuin nom portes i per què? Ramon Solsona es fa aquesta pregunta en l’àmbit de l’onomàstica comercial i troba un munt de respostes a Marques que marquen. La curiosa història de les marques més conegudes (Barcelona: Pòrtic, 2015). Aquesta setmana en farem un tastet, amb enllaços als capítols que parlen de les marques que anirem veient.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tintorer -aflitar