flitar v

Definició

Ruixar amb un insecticida (un objecte, una cambra, etc.).

Per extensió, ruixar amb un polvoritzador (o flitador).

Vam flitar el dormitori perquè hi havíem vist mosquits.

Als geranis els va sortir alguna malura i els vaig haver de flitar de dalt a baix.

Etimologia

De flit, nom que ha acabat designant qualsevol insecticida líquid aplicat per polvorització, de la marca Flit, insecticida comercialitzat per la companyia Standard Oil (avui part d’ExxonMobil) els anys vint del segle passat.

Usos

 • Un vell pagès, amic de la família de tota la vida, tenia cura de l’hort. Hi sembrava tomatigueres, patates, cebes, albergínies, cogombres, mongeta verda i julivert, i de tant en tant, flitava el llimoner per eliminar una colònia de polls blancs que l’habitaven cada primavera. Na Clara, en Miquel i els seus amics tenien llibertat per a pujar als arbres i menjar fruita, per a trescar per tota la tanca i embrutar-se de terra vermella.

  Esperança Camps, Enllà de la mar (Alzira: Bromera, 2004)
 • D’una revolada es va alçar del sofà, es va llevar la camisa i la llançà tot passant per la porta del dormitori fins al llit, va entrar al lavabo i es va afaitar amb polidesa, es va dutxar, es va flitar les aixelles dues vegades i després s’aplicà loció a la cara i una mica de bona colònia a sota de les orelles i dels canells, com feien les dones parisenques a fi de no empastifar el cos més del compte. Els millors pantalons, la camisa apropiada i una jaqueta que s’esqueia al conjunt de la vestimenta. Tot molt francès.

  Ferran Torrent, Bulevard dels francesos (Barcelona: Columna, 2010)

Tema de la setmana

Unes quantes marques tretes de Marques que marquen, de Ramon Solsona

Enllaços

Temes i etiquetes

5 comentaris a “flitar”

 1. Joan BOSCH — Elna (Rosselló)

  El verb “flitar” és completament desconegut a Perpinyà.
  Cal creure que el “flit” mai no ha arribat a passar la frontera!

  Nosaltres, el llimoner, el sulfatem amb una màquina de sulfatar, i a les aixelles, ens hi posem desodorant, tot simplement.

  Respon
 2. Emili Martínez — València

  A València, de tota la vida hem conegut el flit;àdhuc,
  teniem un aparell – el fliter – per acabar amb els mosquits a l´estiu. El fliter era molt senzill: Una mena de bombeta amb un dipòsit davant.

  Respon
 3. Francesc Lladó Blanch — Barcelona

  (Sobre el que diu Ramon Solsona sobre el DDT i el flit a l’escreix)

  Cruz Verde, fabricant de DDT, tenia com a socis, a part dels Srs. Garcia-Milà, el Sr. Guitart i l’enginyer químic Francesc Soler Bachs, que havia estudiat al Politècnic Suïssa, d’on era l’inventor del DDT.
  La fàbrica de Cruz Verde era a Badalona, on havia nascut el Sr. F. Soler. Actualment hi ha una escola pública.

  Respon
 4. M. Teresa Reverter — Badia del Vallès

  Me’n recordo perfectament de l’olor del flit i de la manxa que fèiem servir de colors groc i vermell amb parts de fusta a la manxa i la peça foradada del cos.
  Devia ser l’olor del mateix DDT i potser d’algun perfum que hi barrejaven. També recordo que algunes mosques només es desmaiaven i després es recuperaven. Després les mosques es van acostumar al DDT com abans s’havien acostumat al petroli pur que es feia servir al principi, i es van haver d’inventar d’altres insecticides.
  De mosques, poques o moltes n’hi segueixen havent i el DDT no ens l’hem pogut treure de sobre mai més. Se’n troba al gel dels pols, al greix dels humans i a la llet de les dones que alleten les seves cries. Tota una lliçó d’humilitat –si fóssim capaços de prendre’n, de lliçons– d’aquest animal petit i bellíssim que veu el món en milers de dimensions, capaç d’alimentar-se amb merda i de cardar volant i que se’n fot de nosaltres i de la nostra supèrbia i que continuaran existint, segur que més sàvies i més meravelloses, quan dels humans no se’n cantarà gall ni gallina, perquè farà centenars de milers d’anys que ens haurem suïcidat com a espècie.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

vespatàmpax