tàmpax m

Definició

Aquest mot s’usa sovint com a equivalent de ‘tampó, tampó absorbent’ en un sentit genèric (de la mateixa manera que usem clínex per designar un ‘mocador de paper’, independentment de si és de la marca Kleenex o no), però per algun motiu misteriós encara no apareix en cap diccionari. Sí que el recull la Neolosfera.

«Avui tàmpax és un nom comú, genèric per a totes les marques. La història de la paraula està lligada a l’emancipació de la dona al segle XX» (Ramon Solsona, Marques que marquen, Pòrtic 2015).

Etimologia

De la marca de tampons Tampax, actualment comercialitzats per Procter & Gamble, del nom que va donar-li’n l’inventor, el metge nord-americà Earle Haas, el 1929, acrònim de tampon, ‘tampó’, i vaginal pack, ‘paquet vaginal’.

Usos

 • Diuen frases que volen ser enginyoses i cíniques. Que malament que em copien. A totes aquestes els deu venir la regla, encara. ¿Com vols que ara no escrigui obres mestres si quan era amb ell em posava tàmpaxs i compreses un cop al mes per fer veure que em venia la regla? I ell, pobret meu, s’ho creia. No sé si contesto la teva pregunta.

  Empar Moliner, «La pregunta és: per què aquest canvi de registre?», dins No hi ha terceres persones (Barcelona: Quaderns Crema, 2010)
 • I allò era la regla, i no ho hauria dit mai. Però esclar, encara em faltava temps per rajar com una aixeta oberta.
     —Clara, sàs qué?, avui no baixaré a la piscina perqué m’ha vingut la tia Pepa.
     —Pero si no tens pèls!
     —Que sí que en tinc.
     —Que no!
     —Que sí!
     La Clara va estar mig de morros fins que no li va vindre a ella; no podia ser de cap manera que, essent més gran que jo, la natura li fes aquesta jugada.
     Això de la regla era un merder, i ma germana, un dia que jo estava queixosa, em va dir: Doncs posa’t un tàmpax.
     —Sí, home, que no.
     Ja havia vist i llegit les instruccions dels seus deu mil vegades, i allò era un galimaties.

  Marta Rojals, Primavera, estiu, etcètera (Barcelona: RBA La Magrana, 2011)

Tema de la setmana

Marques que marquen, amb Ramon Solsona

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “tàmpax”

 1. Maria Claparols — Camós (Pla de l'Estany)

  Hola bon dia, cal dir que el mot d’avui sobre l’anomenat Tampax m’ha agradat molt, m’ha fet recordar vells temps. El primer tampax que vaig aconseguir posar-me, ho vaig trobar super còmode, però abans no vaig aprendre a posar-me’l, tota una capsa vaig haver de gastar, però a poc a poc va ser bufar i fer ampolles.
  Moltes gràcies per fer que cada dia pugui gaudir llegint aquests mots tan enriquidors.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

flitarpòstit