pòstit m

Definició

Full petit de paper per escriure-hi notes, amb una franja adhesiva al darrere que permet enganxar-lo i desenganxar-lo amb facilitat.

Em va deixar un pòstit a la nevera dient que tenia una reunió i no vindria a dinar.

També: post-it, pòsit (col·loquial)

«Les notes adhesives de posar i treure (tècnicament, microesferes copolímeres d’acrilat) es van patentar el 1979 i es van llançar al mercat d’Estats Units el 1980 amb el nom de Post-it (en anglès ‘penja-ho, fixa-ho’). En català se’n diu col·loquialment pòsits» (Ramon Solsona, Marques que marquen, Pòrtic, 2015).

Etimologia

De la marca Post-it, producte que l’empresa nord-americana 3M va comercialitzar a partir del 1980.

Usos

 • L’Eva Bosch, que havia estat fent gargots durant tota la reunió, va arrencar un pòstit, hi va escriure la matrícula d’una moto i, amb una veu que emanava autoritat, va donar la instrucció que seguissin el Senza. Va demanar-los que, si el veien sortir del Crònica, no es perdessin cap detall del que feia en les properes hores. A distància i amb discreció, això sí.

  Xavier Bosch, Se sabrà tot (Barcelona: Proa, 2010)
 • Ara, si ma padrina era una torracollons, na Julita era una barruda. La gran feinada que havia fet aquella tarda es resumia en els dos pòsits que m’havia deixat enganxats al teclat. Un: «Intermón i companyia: nasti de plasti. Inform. no disp.». I dos: «E-mail jcpereira: necessari permís. S’ho tindràs que demanar als teus col·leguis». Veus, si mai perdia la feina de becària, sempre podria anar-ne a demanar a la llibreria. Segur que a la caixa la voldrien.
     Quan em vaig haver esbravat amb uns quants mecàsums adreçats al sistema educatiu en general i a les llicenciatures de lletres en particular, vaig decidir que era el moment de passar a l’acció.

  Pau Vidal, Fronts oberts (Barcelona: Empúries, 2012)

Tema de la setmana

Marques que marquen o que s’enganxen? Marques que han esdevingut mots corrents i que trobem al nou llibre de Ramon Solsona, Marques que marquen

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “pòstit”

  • Carme Giralt — Barcelona

   Un post-it es pot empegar, però crec que també el podem enganxar, segons el DIEC:

   enganxar 2 tr. Unir, fer adherir, amb cola o qualsevol matèria aglutinant, viscosa. Sobre la tapa hi enganxarem un paper amb goma. Van enganxar les planxes de suro a la paret amb una cola forta. Aquest aiguacuit no enganxa.

   Per enganxar una cosa no cal que tingui ganxo.

   Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tàmpaxsuau