un pols de

Definició

Poquíssima quantitat; una mica, un poquet.

Quan els grans d’all són xafats, afegiu-hi un rovell d’ou i un pols de sal.

Només tenim un pols de farina de galeta i no podem arrebossar tota la carn.

També s’usa amb les formes un polset de i una polsada de. Una polsada és una ‘petita quantitat d’una substància reduïda a pols o pólvores que es pot agafar amb els caps dels dits polze i índex’: Una polsada de sucre.

Usos

 • La prosa, com la cuina, sempre té necessitat, si no de salses, d’algun amaniment, encara que només sigui un pols de sal. Jo no conec cap escriptor que hagi sabut donar vida a una prosa totalment despullada d’adjectius, en pèl i sense ornaments.

  Francesc Pujols per ell mateix, a cura d’Artur Bladé i Desumvila (Barcelona: Pòrtic, 1967), pàg. 193
 • Començava el fred i ella i l’àvia anirien a collir borraines pels marges dels camins amb la Boira enganxada a les cames. I arrebossarien aquelles fulles tan peludes amb farina, ou, sucre i un pols de canyella i se les menjarien per postres o per berenar. I el dia de Nadal les borraines serien una festa.

  Isabel Olesti, La pell de l’aigua (Barcelona: Proa, 2012)

Tema de la setmana

L’escreix

Temes i etiquetes

2 comentaris a “un pols de”

 1. Xavier Puertas — Montbrió del Camp

  Al meu poble (Montbrió del Camp) l’expressió d’avui també la diem com un polsim, no recordo en els quasi 44 anys que tinc usar un pols de, sempre és un polsim. Segur que coneixeu aquesta variant, i no crec que només l’emprem per la nostra zona.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

un pessic deun pensament de