traspontí m

Definició

Seient accessori, més petit que els normals i plegable, d’alguns vehicles, especialment automòbils.

Etimologia

Variant d’estrapontí, de l’italià strapuntino, diminutiu de strapunto, ‘matalàs prim i petit’ (que és l’altra accepció de traspontí), amb adaptació de l’inici del mot al prefix tras-.

Usos

  • Llavors, el xofer, fent marxa arrere amb molta cura i molt a poc a poc després de comprovar que no s’acostava el tramvia, entrava l’automòbil dins de la nostra casa, i allà es quedava triomfal la gran baluerna negra, amb el morro de cara al carrer i ocupant quasi completament l’espai central. Eren vehicles enormes, més alts que una persona, amb estreps exteriors laterals, la roda de recanvi encastada a un costat del motor i amb el portaequipatges a manera d’un cofre adherit o lligat al darrere, i amb l’habitacle tan gran que entre els seients de davant i els posteriors hi cabien còmodament dos traspontins, en un dels quals jo també viatjava, els estius, rodejat de cosines i ties. Cotxes que, havent-los tingut tantes vegades físicament dins de casa, com una presència imponent però ja tan familiar i domèstica que durant alguns dies gairebé formava part del mobiliari, em desperten de tant en tant sensacions molt properes i vives quan els veig en algun film nord-americà dels anys quaranta o dels primers anys cinquanta.

    Joan F. Mira, El tramvia groc (Barcelona: Proa, 2013)
  • Baixàvem turó avall; aleshores ens creuàvem, pujant a peu, en bicicleta, en tartana o en cotxe, alguna d’aquestes criatures —flors d’un dia formós, però que no són com les flors del camp, perquè cadascuna amaga alguna cosa que no té l’altra i que ens impedirà satisfer amb les seves semblants el desig que fa néixer en nosaltres—, alguna filla de granger empenyent la seva vaca o mig estirada en una carreta, alguna filla de botiguer de passeig, alguna damisel·la elegant asseguda en el traspontí d’un landó, davant dels seus pares.

    Marcel Proust, A l’ombra de les noies en flor (Barcelona: Proa, 2019), traducció de Valèria Gaillard

Tema de la setmana

Seients

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

poltronaèxtasi