tots els sants tenen vuitada

Definició

Expressió que hom diu per a justificar el retard en la felicitació per l’onomàstica d’algú.

També: tots els sants tenen capvuitada

Una vuitada és un espai de vuit dies, especialment els vuit dies durant els quals l’Església celebra una festa solemne la diada de la qual s’escau el primer dels dits vuit dies: La vuitada de Nadal. La vuitada de Corpus.

Usos

 • L’estat major havia decidit d’amalgamar en una sola unitat els voluntaris de l’estiu del 1914 amb els reclutes d’Algèria. El nou regiment, el RMLE —els iniciats pronunciaven reumeuleu—, net i polit com un vedell, era apte per a la carnisseria. L’artilleria francesa va celebrar Sant Joan amb un dia de retard. Tots els sants tenen vuitada. D’Ypres a Lavigny van transformar tots els vestigis dels antics camps en una buidarrada grisenca, unes farinetes volcàniques catalogades enlloc. Tot el geni del país de Descartes s’il·lustrava.

  Joan-Daniel Bezsonoff, La guerra dels cornuts (Barcelona: Empúries, 2004)
 • Divendres a la nit vaig trucar a la teva mare, perquè ho volia fer el dia del seu sant i se’m va passar. Però com que tots els sants tenen vuitada… Ja em va dir que la nena estava bé, que havien sigut molèsties pròpies de l’edat. Jo, a l’escola, també vaig tenir nens amb el mateix problema. Amb la quitxalla, ja se sap, no es pot estar mai tranquil.

  M. Roser Algué Vendrells, Jo et donaré ales (Barcelona: Terra Ignota, 2017)

Tema de la setmana

Paraules i expressions relacionades amb els nombres

Temes i etiquetes

2 comentaris a “tots els sants tenen vuitada”

 1. Josep Maria Birulés — Girona

  Jo sempre he (havia) sentit “octava”. Penso que es va començar a dir “vuitada” per por que “octava” resultés castellà i es va traduir cap allà els anys 80 del s. XX.
  Octava seria un cultisme del llatí, però en cap cas un castellanisme.
  Bé és veritat que gairebé tothom que ho diu ara diu “vuitada”.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer deu horesatzero