torrent m

Definició

1  Corrent impetuós d’aigua, especialment el que es forma sobtosament per una forta ploguda.

Per extensió: un torrent de lava; un torrent de llàgrimes

2  Barranc, pendís, etc., per on davalla atorrentada l’aigua de la pluja, sovint completament eixut o amb molt poca aigua.

sap el vent i no sap el torrent  Haver sentit parlar d’una cosa, però no haver-ne tret l’entrellat.

Etimologia

Del llatí torrens, -ntis, participi present de torrere, ‘assecar-se, eixugar-se; cremar-se’, pel fet que els torrents estan sovint secs i només duen aigua, i generalment abundant, després dels grans xàfecs. Més mots de la mateixa família són torrada, torradora, torrencial i tòrrid.

Usos

  • Recordo amb molta precisió una modestíssima excursió, seria millor de dir una simple passejada, que vaig fer al matí del dia de Nadal de l’any 1973. Feia dos o tres dies que plovia, amb força intensitat, d’una manera regular, sense parar. I la pluja em duia el pensament cap als torrents de la muntanya, tan sovint eixuts del tot o gairebé, només amb un tristíssim fil d’aigua. Com devien haver revingut! Com devien haver reprès la seva cançó! Com devien baixar, brogidors, amb tota la força i la vitalitat que els donava la pluja!

    Albert Jané, Els camins irresolts (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1986), pàg. 58

Tema de la setmana

Mots relacionats amb l’aigua

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

emplujat -adaplata