tocar-li el rebre

Definició

Sortir perjudicat.

Si obren aquest carrer, a l’amo de la casa del davant li tocarà el rebre, perquè la hi expropiaran.

Li ha tocat el rebre perquè no s’han trobat els culpables.

Etimologia de rebre

Del català antic rezebre, reebre, del llatí recipere, ‘prendre, agafar, rebre’, derivat de capere, ‘agafar’. Més mots de la mateixa família són rebut, recepció, recepta, receptiu i recipient.

Usos

  • Li han manat buscar-me. Ha rondat el poble fins que, d’esma, ha entrat a la placeta de darrere de l’església, on els nens juguen a bales, on millor s’excaven els petits forats per posar-les. No em diu paraula en tot el camí, sap que en arribar a casa em tocarà el rebre. Quan m’enfronto a la seva cara abans de passar l’entrada, li allargo una bossa plena de bales. Des de la meva alçada veig als seus ulls un punt de curiositat. Ser petita i nena ha fet créixer el delicte d’avui: lliurada del tot en un joc de nens, i més grans, he fet tard a dinar. La corretja de plàstic s’ha despenjat per les meves cuixes. No sé si enyoro més ser nen o fer-me gran.

    Maria Barbal, País íntim (Barcelona: Columna, 2005)
  • La Margarida també era de les de fer diners, però penso que si haguéssim tingut fills haurien anat a cop de bastó amb el tema dels resultats acadèmics. I com que no havíem tingut fills, doncs em tocava a mi el rebre. Ningú no pot imaginar la mandra tan gran que tenia de treballar. Vaig començar a fer trampes i campanes, com si de l’escola es tractés, feia veure que estava venent quan en realitat era amb un company que també tenia mandra, fent una cervesa a la taverna.

    Blanca Busquets, Tren a Puigcerdà (Barcelona: Rosa dels Vents, 2007)

Tema de la setmana

Expressions que expressen la idea de sortir malparat o perjudicat

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer-se’n l’estellapagar la patenta