taula f

Definició

Feixa; porció de terreny de conreu, de forma quadrangular, separada de les altres per cavallons o solcs, i destinada a sembrar-hi una espècie determinada; bancal, capçada.

Els segadors comencen a segar les taules d’ordi i de blat.

Iep!

Una taula pot tenir també aquest significat: ‘nom de diferents objectes que presenten una superfície plana i llisa comparable a la d’una taula, porció plana d’un objecte.’ D’aquí el sentit de taula com a ‘bancal, feixa’; també pot voler dir ‘relleu tabular aïllat de superfície molt aplanada i constituït per mantells de roca horitzontals’; ‘part superior de la talla brillant d’un diamant’; una ‘taula de xocolata’ (rajola), etc.

Usos

 • Acostant el cavall a la soca d’un codonyer que creixia vora camí, descavalcà en un punt, l’hi va lligar i s’apropà a les dones a veure què feien. Déu meu! Allò que contemplà el va deixar esbalaït: cada dona duia unes tisoretes d’aqueixes que gasten per apanyar roba, i, soqueta per soqueta, anaven tallant l’alfals. Així, estarien un parell d’anys per a segar-ne una taula! Bogeria tan grossa no s’havia vist en el món!
     —Escolten, bones dones, com seguen vostés?
     —Ja ho veu —li respongueren—: com sempre s’ha segat ací.
     —Amb tisoretes no es sega. No ho saben? —I traent una corbella que duia en el cabasset dels ferraments, prosseguí—: es sega amb açò!
     —Ui! —cridaren totes avalotades i alçant-se com volent pegar a fugir—. Això sembla una serp. Amague’s, amague’s aqueix animal!
     —Ara sabran si me l’amague!
     I de dos bots es va plantar enmig del bancal. S’ajupí en el tall i començà, zeg, zeg, vinga de tallar herba a grans falçades! Com un coet avançava taula avant, i deixava darrere una estesa de manolls que, les dones, darrerament, ja perduda la por, acabaren per anar plegant en gavelles.

  Enric Valor, «Joan-Antoni i els torpalls», dins Rondalles valencianes VI (Picanya: Edicions del Bullent, 1999)

Tema de la setmana

Mots emprats en un sentit diferent de l’habitual

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

entabanar [2]creure