sospir m

Definició

Aspiració profunda seguida d’una expiració audible, que és generalment expressió de pena, ànsia, desig, fatiga, exhauriment.

En veure que perdien el partit, va fer un sospir.

Etimologia

De sospirar, del llatí sŭspīrare, mateix significat. Altres mots de la mateixa família són respirar, inspiració, esperit, guspira i conspirador.

Usos

 • Després Joaquim M. Puyal ens regala una lectura interpretada, no apta per a enamoradissos, del següent paràgraf [de L’instint de la seducció, de Sebastià Serrano]: «Un lleuger aixecament de celles [i ell les aixeca], una minúscula capcinada [la fa], la inflexió d’una veu [ho diu en un altre to], un ritme respiratori excessivament profund o superficial [aquí em fallen les paraules], una microexpressió facial, un tímid contacte físic amb una altra persona [qui fos al seu costat!], un subtil moviment de llavis [mm!], un eixamplament de la nineta dels ulls, un toquet de foc a la galta [ai!], un bes [uau!], un somriure [meravellós, el seu] o un sospir [buf!] ofereixen el plus d’informació necessària per acabar de fer exitós l’acte comunicatiu».

  Eva Piquer, «Turbulències afectives» (Avui, 19 de desembre del 2004)
 • I si els homes tot sovint tenen poca paciència, els arbres, en canvi, en tenen qui-sap-la, perquè així com els homes, quan una cosa els carrega o els ensopeix, se’n van a un altre indret, els arbres no es poden moure, i només fan una mena de sospir que els mou totes les fulles.

  Josep Carner, El cavall encantat i altres contes (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1978), pàg. 32

Tema de la setmana

Sorolls que fem els humans (i alguns altres animals: els gossos també sospiren)

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “sospir”

 1. Ferran L. Naya i Alemany — Pego

  Quan hom sent algú sospirar un poc fora de lloc és típic entre valencians dir una frase burleta mig riatxant-se: “Ai! El meu Blai…” El burlat sol retrucar: “Ai! El meu Blai… que bo que era i es va morir”.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

estossectocar l'ase