somera f

Definició

Femella de l’ase.

Van anar a la fira de Cocentaina per baratar la somera per un ase.

Etimologia

Amb el masculí antic i dialectal somer, derivat de l’antic soma, ‘càrrega’ (vegeu somada), aplicat primer a bèsties de càrrega equines en general i després especialment a la femella de l’ase.

Usos

  • —La somera de ca Tomàs de Castelló s’ha posat malalta; com que es veu que el manescal també s’ha fet fonedís, el mateix que el capellà, i la pobra bèstia està a punt de morir-se, han avisat la Caterina, a veure si la cura amb un encantament. Però, no se’n surt. Les seves especialitats són els filtres d’amor, la quiromància, el tarot francès i coses per l’estil. De someres, no en sap res. Ha provat a dir-li l’oració de les prenyades, per fer alguna cosa, però la bèstia no millora. I la Caterina ha vingut a proposar-me que si jo, que sóc el patró dels animals, la faig quedar bé curant la somera, ella em farà un encantament que em tornarà invulnerable al ferro, l’aigua i el foc.

    Jesús Moncada, «Debat d’urgència», dins Històries de la mà esquerra (1981)
  • El vell Merly acabà d’exaltar-se.
       —Qui ho dubta, que per aquestes terres no hi ha cap senyora d’alto rango? Les d’aquí, certament, ni dalt d’una somera se saben tenir; però a les grans ciutats en veuríeu que menen uns cavalls com unes torres i travessen els passeigs que fa feredat. Com no hi aniríeu vós, Antònia.
       —Oh! Jo, amb aquestes carns, ben segur que no.

    Narcís Oller, Vilaniu (Valls: Cossetània, 2008)

Tema de la setmana

«Diuen, sense manies, que els seus marits són uns ases», feia l’enigma de dijous passat. Ja el tenim resolt, i si en voleu més detalls feu clic aquí. El mot d’avui, a més a més, és un suggeriment que fa temps ens havia fet David Roman, de Barcelona i amb arrels al Baix Camp. 

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rieraglaçó