somada f

Definició

Càrrega d’un animal de bast, equivalent a tres quintars.

Una somada de llenya.

«Somada que plau, no pesa»; «Somada de gust, no pesa»: significa que els treballs i esforços que es fan per gust no resulten molestos.

Etimologia

Derivat de l’antic soma amb les variants sauma, salma, del llatí sagma, i aquest, del grec ságma, ‘càrrega, bast’, derivat de sátto, ‘muntar, aparellar’.

Usos

  • La llum lletosa de l’alba va cobrint la ciutat. La gent de l’Agutzil va preparant-se per obrir les portes de la murada. Els carros amb la somada ja fan coa per entrar. A fora la llum del sol dóna sentit a la vida. Aquí la vida es dilueix dins la fosca… «El pitjor eren ses matinades», els digué en Valleriola, «quan es dia comença per tothom menys pets empresonats, perquè en sa cel·la és ben igual sa claror que sa fosca».

    Carme Riera, Dins el darrer blau (Barcelona: Destino, 1994), pàg. 324
  • Aquell aroma d’hort muntanyenc confortava. No enflairen tant les flors d’abril com aquelles pomes de desembre. Després anaven sortint a poc a poc, de somada en somada, per escampar per les fires i els mercats de les viles del voltant, el perfum i la frescor de les natals muntanyes sagrades.

    Llorenç Riber, La minyonia d’un infant orat (Palma: Moll, 1988 [1935]), pàg. 104

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. El primer subscriptor que ens faci arribar la resposta correcta guanya un exemplar del llibre Jocs, cançons i costums que no hem de perdre, d’Antoni Dalmau, gentilesa de Columna Edicions. Sortejarem un segon exemplar entre les altres respostes correctes que rebem a temps i encara n’hi haurà un altre a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota. 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

mànecarada