solta f

Definició

Qualitat d’allò que és fet adaptant-se a les circumstàncies, als fets, als requeriments del cas, no incongruentment amb aquests; capacitat d’algú de fer així les coses.

Les seves últimes declaracions són paraules sense solta.

Aquesta xicota té molta solta.

La política exterior del govern s’ha fet amb ben poca solta.

Etimologia

Substantivació del femení de solt (participi de l’arcaic soldre ‘deslligar’, del llatí sŏlvĕre, íd.), en el sentit abstracte de ‘llibertat, desimboltura, gràcia, sentit comú’, d’on les expressions tenir o no tenir solta; no tenir solta ni volta; tenir poca solta; ser un poca-solta.

Usos

 • [24 de maig de 1918]  Quan érem petits, el pare ens feia unes bromes d’una poca solta considerable. Cridava un o altre dels germans i deia amb un posat absolutament seriós:
     —Vés a l’escriptori a veure si m’hi trobes…
     Hi anàvem d’una manera automàtica, completament distrets, i en arribar, de retorn al menjador, amb la cara de babau del qui no ha trobat ningú, la boca mig oberta, sentíem el bon senyor que ens deia, rient:
     —I que n’ets de burro, fill meu!
     Ho feia, és clar, per despertar-nos. Així i tot em sembla que ésser pare de família ha d’ésser una professió difícil.

  Josep Pla, El quadern gris (Barcelona: Destino, 1966), pàg. 173
 • D’ençà que [Josep Maria] Junoy ha fet la crisi de catolicisme no pot veure —ni en pintura— res que de prop o de lluny faci olor de francès. M’ha regalat amb un gest peremptori l’edició del «Mercure» de les poesies de Rimbaud, amb el famós pròleg de Paul Claudel.
     —Teniu… —m’ha dit—. Aquest llibre em fa un fàstic horrorós. És absolutament sorprenent la força de simplificació de què és capaç en certs moments la gent d’aquest país. És una capacitat de fanatisme sense solta, primària, histèrica.

  Josep Pla, El quadern gris, 11 de juliol de 1919

Tema de la setmana

Anècdotes

Enllaços

Un comentari a “solta”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ferrallabalder -a