ser més vell que el cagar ajupit

Definició

Es diu d’una persona o cosa molt vella o antiga, molt coneguda.

Això que m’expliques ja ho sabia, és més vell que el cagar ajupit.

També: més vell que cagar emponat (val.)

Usos

  •    —Vinga, xiquetes, a veure si us espavileu una mica, que si no els hòmens arribaran a casa i vatros no tindreu ni el foc encès. Per cert, Samuel de casa Vinagres també vendrà fogons de petroli. Diuen que són una meravella. I nets com l’altar del sagrari. No amollen fum, com la llenya.
       —Tot el que vulgues, Cinteta, però com les cuines econòmiques no trobaràs res millor. Sempre tens aigua calenta i el forn a punt per coure qualsevol cosa…
       —Vaja, que sou més antigues que el cagar ajupit!

    Francesca Aliern, Sabó moll (Valls: Cossetània, 2006), pàg. 150
  • Antigament, i ara encara es fa, una persona s’asseia a la plaça i explicava rondalles. Tothom al voltant escoltava, encara que ja les haguessin sentides. També les deien els jaios a les masies, vora el foc. I ara els que en diuen contacontes, que et penses que no ho sé? I els mítings polítics, que sempre enganyen amb paraules que tothom sap i ningú no es creu! Ah, gran cosa! Que ara hi ha la tele i no cal escoltar ningú? Com si a la tele no repetissin el mateix una vegada i una altra… Fan pel·lícules més velles que el cagar ajupit, i tothom se les sap de memòria. Doncs sí, jo sé explicar, i si no t’agrada el que sents, toques el dos i llestos.

    Olga Xirinacs, L’agonia de Severià Vargas (Barcelona: Meteora, 2009)

Tema de la setmana

«Més enllà de fer cagar el tió, els catalans som especialistes en una cosa: cagar-la! Caca, cul, merda, pet i cagar formen part del vocabulari col·loquial i fins i tot estàndard de la nostra llengua»: així comença l’apassionant capítol «Escatologia catalana» de Catalanament, de la Incorrecta (Montena, 2022), que ens convida a fer servir aquestes expressions sense manies.

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “ser més vell que el cagar ajupit”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer un riucaptatio benevolentiae