captatio benevolentiae

Definició

Locució llatina que significa ‘captació de la benevolència’. Els moderns diran que és el títol d’una cançó de Manel. És un recurs que consisteix a captar l’atenció del públic a l’inici d’un parlament, d’un discurs o d’una obra.

La captatio benevolentiae és una de les funcions principals dels pròlegs. Ho sabies?

Usos

  • Ja ho va dir Czesław Miłosz: totes les biografies són falses, també la seua. L’únic valor que els atorgava era —i això es pot aplicar a les històries familiars— de «reconstruir l’època amb la qual va coincidir una vida determinada». Exagerava, sens dubte, feia servir un recurs literari, no exempt d’una certa captatio benevolentiae, perquè ho deia al començament o molt al principi del seu interessant Abecedari. Diccionari d’una vida, que incorpora un fort component autobiogràfic.

    Gustau Muñoz, El vertigen dels dies. Notes per a un dietari (Barcelona: L’Avenç, 2019), pàg. 50
  • No ens pot sorprendre, doncs, que ens hagin arribat llatinismes que es refereixen a alguns dels punts clau de reflexió d’aquestes disciplines. Captatio beneuolentiae (que ben sovint es fa servir sense el genitiu (va començar el discurs amb una bona captatio), n’és un. Al costat d’aquesta expressió, no és estrany sentir anomenar en llatí els altres moments del discurs fixats per la preceptiva clàssica. Se’n parla a les aules de llengua oral i ho fan també els manuals de llengua, oratòria i retòrica del nostre temps. Així, ens referim a l’exordium (l’exordi), o inici d’una exposició, dins el qual hi ha precisament la captatio beneuolentiae, moment decisiu en què l’orador prova de guanyar-se les simpaties del públic, de predisposar-lo al seu favor.

    Núria Gómez Llauger i Enric Serra Casals, 100 llatinismes més vius que mai (Valls: Cossetània, 2014), pàg. 44

Tema de la setmana

Les autores de Catalanament, el llibre per viure en català al segle XXI, dediquen tot un capítol a llatinismes, ves per on. Perquè hi ha una bona colla d’expressions llatines que, passats els segles, no ens podem permetre d’ignorar.

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “captatio benevolentiae”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ser més vell que el cagar ajupitxiular-li a algú les orelles