sense embuts

Definició

Amb tota claredat, sense circumloquis ni ambigüitats, clar i català.

Expliqueu sense embuts què va passar anit al port.

La Joana li va dir sense embuts que no el volia veure més.

Etimologia d’embut

Del llatí tardà imbutum, mateix significat, abreviació de trajectorium ‘conducte’ imbutum, participi d’imbuere, ‘mullar o amarar, impregnar’.

Usos

  • Catalanament és un homenatge al català del segle XXI amb les seves peculiaritats, les seves impureses i els seus disbarats. És el català sense embuts i sense filtres, el català de les expressions més agudes i alhora més bastes, el català de tota la vida barrejat amb paraules manllevades, el català amb els barbarismes més arrelats, i també és el català modern que troba en les expressions més genuïnes i menys un estil despreocupat, desacomplexat i, a voltes, trapella, inigualable i, fins i tot, groller.

    Valentina i Júlia Planas, «Autopròleg» a Catalanament (Barcelona: Montena, 2022), pàg. 9
  • Ara fa just vint anys, a Inventari de jubilacions (La Campana, 1992), l’Espinàs explicava que es jubilava de la servitud postal: «Com més cartes he anat rebent, menys he anat contestant», confessava sense embuts. I més endavant argumentava que «És molt discutible l’obligació moral de contestar cartes» dient que no tenim cap deure de posar-nos al telèfon o d’obrir la porta de casa a qui hi truca.

    Joan Josep Isern, «Fer companyia a algú» (Caràcters, núm. 58, hivern 2012)

Tema de la setmana

Volem viure en català al segle XXI i no sobreviure-hi, diu la Incorrecta a Catalanament (entre moltes altres coses). «Un raig directe de català sense embuts, amb les seves particularitats, impureses i disbarats». Llengua, humor i disseny gràfic en un llibre que es proposa engrandir el nostre vocabulari. Aquesta setmana veurem alguns mots i fragments trets de Catalanament, amb algunes pàgines de mostra perquè en tingueu un tast.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

les bromes porten aiguafer un riu