les bromes porten aigua

Definició

En sentit literal, l’aparició de bromes indica que és probable que plogui poc després.

En sentit figurat, es diu per a advertir que quan un fa una broma, l’altre es pot empipar i reaccionar-hi malament.

Una parèmia semblant fa ‘Després dels trons ve la pluja’. En sentit figurat també tenim ‘De les rialles venen les ploralles’.

Usos

 • Ara arriba el capità Garriga-Trullols i fan els discursos. Hi ha els de la televisió i tot. Reparteixen formatge i vi francès i la broma s’alça… Però ja ho diu la dita: les bromes porten aigua. Em sembla que és en Ferran Rella qui ho adverteix: ara es posarà a ploure. Avall que fa baixada, doncs.

  Albert Jané, Els dies i els llocs. Dietari de viatges i fets diversos (Barcelona: Cim, 2004), pàg. 52
 • Ens vam rabejar especialment, però, en un aspecte que el caracteritzava i que ens va encomanar als fills i, gosaria dir, als nets i tot: el seu gust per la manipulació de les paraules, per la tergiversació de frases fetes, en definitiva pels jocs amb aquesta llengua que estimava, que havia parlat sempre com la cosa més normal del món i que coneixia per tradició, no pas per haver-la estudiada. Aquests jocs lingüístics, comentàvem que eren fruit de la seva ironia, del seu gust per les bromes, sempre mesurades, perquè, com deia quan calia, «les bromes porten aigua», jugant, és clar, amb la polisèmia de la paraula broma.

  Pere Martí i Bertran, «Deu anys sense el pare» (La Fura, 18 de maig del 2020)

Tema de la setmana

Mots meteorològics

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “les bromes porten aigua”

 1. Joan Bosch — Elna (Rosselló)

  El seny figurat de l’expressió «les bromes porten aigua» és castellà.

  En català autèntic una broma no designa pas una burla, una paraula jocosa o riallera, un joc de paraules, una facècia, una plasenteria, una carallada, etc.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

plugisser -asense embuts