semblar v

Definició

1  Tenir l’aparença de ser o estar (en opinió d’algú).

La casa sembla un palau.

Guanyar el partit sembla fàcil.

Pel que deia semblava molt enfadat.

Em sembla malament que posin tantes multes.

2  Aparèixer com a probable, cert, just, convenient (en opinió d’algú; el subjecte va normalment darrere el verb).

Sembla que farà bon temps.

Li semblava que tenies raó.

Sembla com si ningú no ho veiés.

Se solen considerar inadequades les frases que combinen semblar i ésser (com ara en Sembla ser que arribaran bé), per tal com uneixen innecessàriament dos verbs copulatius que no afegeixen informació l’un a l’altre.

Etimologia

Del llatí tardà sĭmĭlare, ‘ser semblant’, del llatí sĭmĭlis, ‘semblant’. Altres mots de la mateixa família són semblançaassimilarsímil i dissimular.

Usos

  • De nits, aquells camps no eren els mateixos. Semblaven més grans, hi havia ombres profundes, entrebancs insospitats.

    Marià Villangómez, «La por», dins Recull de contes balears (Barcelona: Albertí, 1956), pàg. 195
  • A ciutat hi fa una xafogor d’escàndol i, amb el soroll, la gentada i la contaminació, sembla que sues més. Els vestits que t’has posat durant l’estiu i que semblaven tan frescos i divertits, de colors alegres i estampats vistosos, ara comencen a semblar-te un estrany manyoc sense forma. Els grocs i els turqueses, damunt de la pell que va aclarint-se a una velocitat de vertigen, ja no fan tant de goig i de sobte et semblen de mal gust. Les sandàlies s’han deformat i no et protegeixen els peus de la pols i la brutícia.

    Sílvia Soler, «Final d’estiu» (Ara, 30 d’agost del 2016)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres no encaixa amb els altres quatre i per què. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta (especificant totes tres coses) a mots@rodamots.cat guanya un estoig amb tres ampolles: un vermut Dos Déus RVA 2015, una de Nojae (licor de flor de saüc) i una de cava Alexandra, gentilesa dels Cellers Bellmunt del Priorat. Sortejarem dos estoigs més entre la resta d’encertants. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

seurecuitar