sarró m

Definició

1  Bossa de roba o de pell, especialment usada pels pastors i els caçadors per portar el menjar o les peces caçades.

2  (per anal.)  Bossa de pell, lona, etc., que hom duu penjada a l’espatlla per a usos diversos.

Etimologia

D’origen incert, potser del basc zorro/çorro, mateix significat, a través d’una formació llatina sorro, -onis.

Usos

  • Bossa, sac, motxilla, alforja, cartera, taleca i morral tenen una cosa en comú: que serveixen per dur-hi coses, des de les claus del vespino a les targetes de l’aguinaldo, passant per ordi i civada, les carpetes de l’escola, les espardenyes de jugar a bàsquet, el paquet de tabac o blat de moro. I què té el sarró que no tingui cap dels seus col·legues (inclosa la sàrria, a la qual, malgrat la proximitat fonètica, el diccionari atribueix un origen diferent)? Doncs que, a més d’ous amb botifarra, el sarró sol anar ple d’incauts, de tanoques o de badocs. És a dir, tota la trepa que una hora o altra han estat ensarronats.

    Pau Vidal, En perill d’extinció. Cent paraules per salvar (Barcelona: Empúries, 2005), pàg. 144
  • Aquell vespre durant el sopar Cèsar va dir: ara entenc per què aquests castellans han expulsat els francesos del regne de Nàpols, perquè estan més prims, vam riure tots però no era cosa de riure. Amb deu mil homes com aquells, capaços de caminar tres dies amb dos rosegons de pa dur al sarró, ara Cèsar seria senyor de mig Itàlia i amb vint mil podria ser l’amo de la península sencera, però eren homes de Ferran d’Aragó, no eren nostres.

    Joan F. Mira, Borja Papa (València: Tres i Quatre, 1996), pàg. 226

Tema de la setmana

Com sabeu, al peu dels missatges que enviem solem indicar el tema de la setmana. Aquesta setmana, però, el tema l’haureu de descobrir vosaltres. I no només això: caldrà que trobeu quin dels cinc mots que enviarem NO encaixa amb els altres quatre. Els tres primers subscriptors que endevinin quin és el mot que no hi encaixa (sense excloure connexions ludolingüístiques) guanyaran un exemplar del llibre En perill d’extinció. Cent paraules per salvar, de Pau Vidal, gentilesa d’Editorial Empúries. Envieu les vostres respostes a mots@rodamots.com indicant clarament quin és el mot que no encaixa amb els altres quatre i, sobretot, PER QUÈ. Dilluns vinent farem conèixer la resposta i els guanyadors. (Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota.) 

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

maluraxacra