rostoll m

Definició

Conjunt de les tiges de cereals que queden arrelades a la terra després de la sega; el camp segat de poc, abans de fer-hi cap altra operació, que conserva, per tant, les dites tiges.

«Per al caçador, tots els sembrats són rostoll»: vol dir que els caçadors no respecten els camps sembrats, sinó que hi corren i tresquen com si fossin de rostoll (Vinaròs) (Diccionari català valencià balear).

Usos

 • S’han esberlat els ponts que travessàveu
  seguint el so d’harmòniques trobades.
  Ara, aturats als marges,
  perduts tots els camins,
  cremeu rostolls per fer-ne una foguera
  i contempleu estoicament les flames,
  que esdevindran dintre de poc tot cendra.

  Quima Jaume, «Duus en la pell» (El temps passa a Cadaqués, Barcelona: Columna, 1986)

Tema de la setmana

Divendres passat vèiem què volia dir «estar com un peix al rostoll»… i alguns subscriptors van quedar intrigats: i rostoll? Què diantre vol dir rostoll? Massa urbans que ens hem tornat! Com bé deia Antoni Dalmau a L’Avenç fa uns mesos, «Tota la parla del món rural […] està condemnada a una desaparició rapidíssima, fruit tant d’un procés de mecanització agrària que s’ha emportat eines i feines que ja no tornaran mai més com d’un despoblament demogràfic que ens ha convertit a tots en entusiastes urbícoles, habitants d’unes ciutats mestisses on les llengües perden forçosament la seva veu més pura». Per mirar de posar-hi un petit pedaç, aquesta setmana veurem cinc mots relacionats amb el camp i els pagesos.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

estar com un peix al rostollllaurar a parell