rodalia f

Definició

Terreny i conjunt de localitats que formen els voltants, el districte, d’una població, d’una parròquia, etc.

El mas d’en Pous és a la rodalia de la Bisbal.

No en trobareu en tota aquesta rodalia.

El tren de rodalia circula amb 30 minuts de retard.

Etimologia

De rodal, ‘tros d’un terreny que es distingeix del circumdant per alguna circumstància’, de roda, del llatí rota, mateix significat.

Usos

  • Però un segon cas no solament no ha tingut rectificació, sinó que, probablement, ha acabat arrelant del tot mercès a la presència, pràcticament diària, dels trens de Renfe en tots els mitjans. Es tracta de les Rodalies. En català, dels encontorns d’una localitat qualsevol se’n diu rodalia, i és sempre singular, així que el plural només pot fer referència als voltants de diverses localitats a la vegada, no als d’una sola ciutat. I en canvi, del servei de Renfe sempre se n’ha dit Rodalies, en un plural procedent de Cercanías que teòricament no tocava. Però tant de retard, tants esvorancs, tantes incidències a diari han acabat estenent arreu l’ús de la forma plural.

    Rudolf Ortega, Tinc un dubte. El petit llibre del català correcte (Barcelona: La Magrana, 2008), pàg. 127

Tema de la setmana

Mots extrets de Tinc un dubte, de Rudolf Ortega 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bombejarenlloc