bombejar v

Definició

Tirar bombes, bombardejar.

Etimologia

De bomba, derivat regressiu de bombarda, de lombarda, pel fet que aquesta arma sorgí a Itàlia, anomenada antigament Lombardia (avui només nom d’una regió, la Llombardia); el mot es modificà més endavant per influx del radical onomatopeic, base de les altres accepcions de bomba.

Usos

  • Bombers piròmans. Ben sovint, quan arriba el mes de setembre i ens visiten les riuades, sentim que els bombers han hagut de fer sortides diverses (o centenars) a causa de la inundació de baixos, i s’acompanya la notícia del verb bombejar, aplicat al fet de treure aigua mitjançant una bomba. Malament rai que els bombers bombegin, perquè bombejar significa «tirar bombes», i és sinònim de bombardejar. Per tant, recorrerem al verb correcte, bombar, i direm doncs: Els bombers han hagut de bombar l’aigua dels baixos inundats, i alhora emprarem el substantiu bombament en lloc de bombeig. Només en un cas, i estirant el sentit figurat fins a la metàfora, podríem parlar de bombejar aigua: quan els hidroavions i els helicòpters llancen aigua des del cel, com si fos una bomba, contra les flames desfermades dels incendis forestals.

    Tinc un dubte. El petit llibre del català correcte (Barcelona: La Magrana, 2008), pàg. 167

Tema de la setmana

Bombar o bombejar? Ampli o ample? Confús o confós? Això i molt més a Tinc un dubte, el petit gran llibre de Rudolf Ortega per aprendre o refrescar d’una manera amena tot allò que sempre havíeu volgut saber sobre la llengua… i mai no vau gosar preguntar a la vostra professora quan n’era el moment. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

capaltardrodalia