rierol m

Definició

Petit corrent natural d’aigua.

Etimologia

Rierol ve de riera, d’un llatí rivarius, derivat de rivus, ‘riu’, o sigui que és un diminutiu d’un diminutiu format amb el sufix -ol, també del llatí -olus, -ola, amb valor diminutiu (com en estanyol, farmaciola o fumerol).

Usos

  • Quan s’aturen, per fi, per decisió de Dirmini, prop d’un rierol entapissat de palets, es queden una estona sense dir res, excepte algun improperi destinat a dissimular un gemec de dolor, com si la frescor líquida fos un remei mediocre al seu esgotament. Beuen aigua del rierol, s’hi mullen els peus, les mans, la cara i el clatell; s’obliguen a menjar, malgrat la desgana.

    Joan-Lluís Lluís, Junil a les terres dels bàrbars (Barcelona: Club Editor, 2021)
  • I no sé jo què fa patir més: si pensar només els records bons i deixar fer a l’enyor, tan punxegut, i a la frisança aquesta que mai s’assedega, i que emborratxa l’ànima. O si banyar-me als rierols de pensament que em porten cap als records tristos, dolents i tèrbols, i m’ennueguen el cor i em deixen encara més òrfena de pensar que el meu home no era pas l’àngel que jo corono. I que no m’estimava prou, com, de fet, no estima prou cap home.

    Irene Solà, Canto jo i la muntanya balla (Barcelona: Anagrama, 2019), pàg. 35

Tema de la setmana

Què ho fa, que molts diminutius tinguin entrada pròpia al diccionari? El pastoret de divendres no, però els que veurem aquests dies sí. El mot d’avui és un suggeriment d’Assumpta Lledó i Fages, de Barcelona.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “rierol”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cagada, pastoretsaltiró