repapiejar v

Definició

Tenir afeblides les facultats mentals a causa de la molta edat.

Etimologia

D’origen expressiu, paral·lel al del grec páppos i el llatí pappus, ‘avi’.

Usos

  • —Jo no hi tinc pràctica, a ser pare de família. Jo avisaria el padrí, que ell sí que n’hi té, de pràctica. Ell n’ha vist néixer tres seccions, d’infants de la nostra família, i sap com s’arregla aquest tinglado.
       Encara que l’avi repapiejava, i anava molt poc a «La Puntual», van anar a donar-li la nova pensant donar-li una gran sorpresa, però la sorpresa fou per a ells quan els va dir que ja ho esperava.
       —Sí, ja ho esperava —els va dir—. Sabia que tardaríeu a dar fruit de benedicció, però sabia que en donaríeu. El meu avi, el pare, jo, el meu fill, i tu, tots hem tardat, i tots n’hem tingut, i és que aquí el tenir descendència no es té sense més ni més. Es té amb calma i coneixements, com s’han de tenir totes les coses.

    Santiago Rusiñol, L’auca del senyor Esteve, segona part, IV (1907)

Tema de la setmana

Enguany es compleix el centenari de la publicació de L’auca del senyor Esteve, de Santiago Rusiñol. Aquests dies en veurem uns quants mots i fragments.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pigríciabromera