radar m

Definició

Aparell que permet de localitzar i identificar un objecte, tot avaluant-ne la distància, per mitjà d’ones radioelèctriques d’alta freqüència (microones).

El radar es fa servir en navegació i en meteorologia.

Radar és paraula aguda i es pronuncia ‘radàr’, fent tònica la segona a.

Etimologia

Acrònim format amb els mots de l’anglès nord-americà RAdio Detecting And Ranging, ‘detecció i mesura de la distància per ràdio’.

Usos

 • Començo a escalar la tanca com el millor dels escaladors. Quan sóc a mig metre del cim, respiro a fons, agafo embranzida i, d’un salt, em llanço a l’altre costat per evitar els radars, les càmeres i les punxes que hi ha escampades per tot arreu en aquest darrer tram de la primera tanca. Caic al buit i quedo mig estabornit a terra. L’olor de terra humida em desperta i somric.

  Anna Altisén, Quan vaig deixar de ser natura lleugera (Barcelona: Empúries, 2013)
 • El clima tampoc no aporta res a la narració. De vegades, per justificar determinades conductes dels personatges, les històries inclouen elements climatològics d’efecte dramàtic. Si plou a bots i barrals, per exemple, és previsible que un tren descarrili, o que un vaixell naufragui, o que l’avió, engolit per una espiral de turbulències, desaparegui de la pantalla del radar de la torre de control mentre els passatgers preguen a déus complementaris.

  Sergi Pàmies, «Ficció», dins Si menges una llimona sense fer ganyotes (Barcelona: Quaderns Crema, 2006)

Tema de la setmana

Ara que ja sabem què és un acrònim, aquests dies en veurem uns quants.

Enllaços

Temes i etiquetes

4 comentaris a “radar”

 1. Fanny Cases Borrell — Bellaterra

  Les ones de radar com dieu són microones i dins de l’espectre electromagnètic són de les que tenen menys freqüència, només les ones de radio en tenen menys.
  Per tant, a la definició, hauria de dir que són de baixa freqüència o de gran longitud d’ona.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

acrònimcetme