acrònim m

Definició

Abreviació formada amb lletres o segments inicials o finals extrets dels mots que componen una frase, que és pronunciable com un mot ordinari; per exemple, radar, UNESCO, ovni, etc.

Un acrònim andorrà: clípol

Etimologia

Mot format amb el prefix acr-, forma prefixada del mot grec ákros [άκρος], que significa ‘situat a l’extremitat, al cim’, ‘el més alt’, i -ònim, forma sufixada del mot grec ónyma [ώνυμα], que significa ‘nom’.

Usos

 • Excepte els dies de campanya electoral (un feliç parèntesi del rigor mortis lingüístic), els polítics tendeixen a no abaixar la guàrdia en presència dels mitjans de comunicació, i recorren a un llenguatge tècnico-administratiu, sovint carregat d’acrònims indesxifrables, o a utilitzar de manera recorrent expressions i paraules fossilitzades que ja no volen dir res, que són poc o gens espontànies, i que no s’escapen del políticament correcte. Això fa que el llenguatge polític (i sovint el periodístic) sigui tan allunyat del llenguatge del carrer que els ciutadans no tinguin cap interès a intentar desxifrar-lo.

  Marina Llansana, «Una frase val més que mil paraules» (Ara, 1 d’agost del 2011)
 • El maig de 1934, la senyora Lowmann i el seu espòs, Daniel Strauss, un jueu alemany que s’havia nacionalitzat mexicà, s’associaren amb Jules Perel (Perel & Co), el qual, rodejat de polèmica, havia mantingut casinos a Holanda. Els tres socis patentaren una ruleta de la seva invenció amb el nom Straperlo, acrònim d’Strauss, Perel i Lowmann (n’hi ha que parlen d’un Perlowitz o d’un Perlo, inexistent) i sol·licitaren permís a la Generalitat de Catalunya per instal·lar-la a l’hotel Terramar de Sitges. Lluís Companys s’hi va negar, d’acord a la tradició esquerrana contrària al joc que, com és sabut, va instaurar Carles III per la cobdícia borbònica de recaptar ingressos.

  Bartomeu Mestre i Sureda, «Història d’un acrònim» (Diari de Balears, 13 de juliol del 2009)

Tema de la setmana

Mots formats amb el sufix -ònim

Enllaços

3 comentaris a “acrònim”

 1. Romà Massot i Punyet — Tarragona

  En llegir l’origen de clípol m’he recordat d’un altre acrònim, rifacli, nom que rebien les galetes laminades de forma triangular, de molt d’èxit, junt amb els carquinyolis, i típiques de l’Espluga de Francolí. Ara crec que en diuen “maginets”.

  El nom ‘rifacli’ ve de RIcard FArré CLIment.

  Respon
 2. cio — Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà)

  A Sant Feliu de Guíxols el cotxe de línia era la SARFA (Societat Anònima Ribot Font Alsina) i anys després el bus urbà MONTDELA (Montserrat Adela).

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

exònimradar