Definició
Paraula o frase que es llegeix igual de dreta a esquerra i d’esquerra a dreta, com «anilina» —on l’eix de simetria és a la lletra L—, «Anna» —on l’eix és entre les dues N— o les frases «Català a l’atac», «Un cos sóc nu» o «Tira’m anÃs a la sina, marit».
Vegeu-ne més exemples aquÃ. · Cinc mots palindròmics a RodaMots · Paraules palindròmiques en catalÃ
Etimologia
Del terme grec palÃndromos (que torna enrere, que va i ve), de pálin, ‘de nou’, i drómos, ‘cursa’.
Usos
Dmitri Borgmann va publicar un parell d’articles al Word Ways en els quals establia l’origen dels palÃndroms al segle III dC, a partir dels estudis paleogrà fics sobre una famosa inscripció llatina disposada com un quadrat. L’anomenat quadrat mà gic «ROTAS/OPERA/TENET/AREPO/SATOR». Les implicacions d’aquest palÃndrom geomètric són de caire cristià . Desplegant les lletres del quadrat apareix per duplicat l’expressió «PATER NOSTER» formant una creu sobre la R central, amb l’única exclusió de dues A i dues O que respondrien a una revelació divina de caire totalitzador «Jo sóc l’alfa i l’omega, el principi i el final». De manera que el primer palÃndrom, segons Borgmann, hauria estat un sistema enginyós d’ocultar el missatge central d’un cristianisme llavors incipient que maldava per arrelar a la faç de la terra.
Mà rius Serra, Verbà lia 2.0 (Barcelona: Empúries, 2010), pà g. 131
Tema de la setmana
Mà rius Serra ha publicat la versió 2.0 del seu mÃtic Verbà lia (Empúries), augmentada i actualitzada. Encara sou a temps (fins al 25 de febrer) de participar en l’enigma que proposa al dors de la coberta, amb un premi ben verbÃvor. Aquesta setmana veurem, amb exemples, una mostra de cinc dels artificis o jocs verbals que ens proposa a Verbà lia 2.0.Â
Aquesta definició de palÃndrom, que apareix de manera molt semblant en la majoria dels diccionaris, és, al meu parer, del tot inexacta.
El mot palÃndrom, definit aixÃ, només designaria els mots que són del tot simètrics i les poques frases que també ho siguin, com ara “res rep ara per ser”. En canvi, no és el mateix llegir “català a l’atac” que fer-ho en sentit contrari, de dreta a esquerra: “cata’l a alatac”.
La definició que proposo és: “Paraula, frase o grup de paraules les lletres de les quals es repeteixen en el mateix ordre quan són llegides en la direcció inversa. La trobareu aquÃ: https://ca.wikipedia.org/wiki/Pal%C3%ADndrom
Moltes grà cies i felicitats per la bona feina que feu.