qui paga, mana

Definició

Refrany que significa que el qui paga com cal té dret a ser atès en tot el que disposa; qui té els mitjans econòmics, té el poder.

Si et convido al cinema, trio jo la pel·lícula: qui paga, mana!

Etimologia de pagar

Del llatí pacare, ‘pacificar; apaivagar; satisfer’, derivat de pax, pacis, ‘pau’.

Usos

  • Es parlà del passat, del mal paper que havien fet els periodistes i els intel·lectuals durant la lluita recent.
       En Clotats digué que el periodista, en efecte, per a complir la seva missió ha d’ésser criat de tothom; que ha de tenir per norma: «Qui paga, mana». Uns es venen els braços, altres la intel·ligència.
       —El periodista —va dir en Veguer— ha d’ésser venal o no és periodista. Com el mercer ven cintes, nosaltres venem el suc del nostre cervell. Això és la nostra misèria i la nostra grandesa. Avui sóc en un diari burgès i he de fer escrits burgesos; demà, en un periòdic obrer, faré escrits revolucionaris. Serveixo a qui em paga.

    Joan Puig i Ferreter, Servitud. Memòries d’un periodista (1926)
  • En una ocasió el Fons Monetari Internacional (FMI) va reclutar un economista nord-americà, Robert Klitgaard, perquè assessorés el govern de la Guinea Equatorial en les seves negociacions amb l’FMI. Com un pot imaginar, es tractava d’un assessorament trampa. De fet, qui paga mana, i el consultor estava sotmès a fortes pressions dels que el pagaven, tot i que oficialment havia de defensar els interessos del govern guineà. Quan va tornar al seu país va publicar un llibre sobre el que havia vist a la Guinea en el món de la cooperació: es titulava Tropical Gangsters.

    Gustau Nerín, Blanc bo busca negre pobre (Barcelona: La Campana, 2011)

Tema de la setmana

Els refranys més usuals de la llengua catalana. El d’avui és el que fa 5 del rànquing dels «més usuals», però ocupa el lloc 92 de l’enquesta dels «més populars»: qui ho entén?

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “qui paga, mana”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hi ha més dies que llonganissesa poc a poc i bona lletra