hi ha més dies que llonganisses

Definició

Frase que es diu per significar que no cal tenir pressa per a fer una cosa, que és millor esperar el moment més propici per a actuar.

No pateixis, ja ho acabaràs; hi ha més dies que llonganisses.

No t’apressis tant, home!, que hi ha més dies que llonganisses.

De vegades la frase es completa en una versió més llarga: «Hi ha més dies que llonganisses, més setmanes que botifarres i més anys que capellans».

Etimologia de llonganissa

Usos

 • Des que m’han confirmat que això s’acaba, em trasbalsa pensar en tot el que ja no tornaré a fer mai més. Abans no em passava. Potser és que, mentre no es veu el final, és fàcil confiar en la benevolència del temps. «Hi ha més dies que llonganisses», diu la gent. No, no hi ha més dies que llonganisses. Ni parlar-ne. El temps fuig sense miraments i ens deixa a la deriva. Més sols i afeblits. I és difícil resignar-se.

  Eduard Márquez, La decisió de Brandes (Barcelona: Empúries, 2006), pàg. 85
 • Després d’aquestes paraules, ja poso una mica més d’audàcia en l’afirmació que el matrimoni és el millor col·laborador i els més acèrrim defensor dels drets de la poesia.
     Ja ho sé, ho estic veient, que una d’aquestes senyoretes tan delicades que sempre es fiquen allà on no les demanen, assabentada sens dubte del meu estat civil, em preguntarà: «¿I vostè, doncs? ¿Per què no es casa?» Jo, a aquesta senyoreta, ja li tinc la resposta a punt: «Senyoreta, en el món hi ha més dies que llonganisses; a més a més, si jo no em caso, tinc les meves raons; en general, sempre tinc les meves raons per a fer tot el contrari del que predico.»

  Josep M. de Sagarra, «Matrimoni i poesia» (La Publicitat, 30 de març del 1926), reproduït a L’ànima de les coses (Barcelona: Quaderns Crema, 2001), pàg. 541

Tema de la setmana

El refrany d’avui ocupa el lloc número 3 de la llista de refranys més usuals de la llengua catalana.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “hi ha més dies que llonganisses”

 1. Antoni Pallicer — Llucmajor, Mallorca

  “Hi ha més dies que llangonisses” s’usa a Mallorca per a indicar que un no ha d’abusar dels seus recursos, ja que si menja una llangonissa cada dia, no ho estarà gestionant prou bé per a viure tot l’any. S’ha de mesurar i racionar. En tot cas, és un error molt comú.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

feta la llei, feta la trampaqui paga, mana