quart de casa

Definició

Habitatge típic de la Barceloneta, barri marítim de Barcelona, resultat de partir per la meitat dues vegades els habitatges tradicionals de planta i pis del segle XVIII. Els quarts de casa solen tenir una extensió de 28 a 35 metres quadrats.

Etimologia

casa — Del llatí casa, ‘cabana, barraca’; el mot llatí més habitual per designar una casa, domus, és l’arrel de domicili i domèstic i els seus derivats. Altres mots derivats de casa són acasat (‘que té casa’), casar (de la idea de ‘portar la núvia a casa’ o ‘fundar una casa’), casella (‘caseta; compartiment’) i casull (‘casa menuda, miserable’).

Usos

  • Per això als carrers [de la Barceloneta] es veien tantes dones, se’ls havien fets seus. Allà es guanyaven els quatre rals indispensables per fer bullir l’olla cada dia, mentre el marit era lluny, mariner d’un gran transatlàntic o tripulant obscur d’un simple vaixell de cabotatge, o només mar endins amb la barca de pesca. Allà treballaven i podien parlar a la vegada; semblava que això els fos indispensable, i segurament ho era: les quatre parets del reduït quart de casa on vivien amb un reguitzell de criatures, les hauria ofegat totes en pocs mesos.

    Felícia Fuster, : «A dins, a fora», dins Barceldones (Barcelona: Edicions de l’Eixample, 1989), pàg. 43

Tema de la setmana

Expressions amb ordinals

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tercer graua la quinta forca