puça f

Definició

Nom genèric de diverses espècies d’insectes de l’ordre dels sifonàpters, de petites dimensions, cos comprimit, sense ales, aparell bucal picador-xuclador i potes llargues i fortes que li permeten de fer grans salts, que viu sobre diferents animals als quals xucla la sang.

La puça comuna (Pulex irritans) pot transmetre, amb la picada, a l’home diversos paràsits.

«El poll i la puça es volen casar. | L’un li diu a l’altre: i el pa, qui el durà? | Respon la formiga: ja el portaré jo. | Caseu-vos, caseu-vos, sabreu el que és bo» (cançó tradicional).

Etimologia

Del llatí pūlex, -ĭcis, mateix significat, a través del català antic pl. pulces, d’on el sing. antic pulça i després puça. Vegeu al DCVB locucions, frases fetes i refranys amb puces.

Usos

 • Salta, puça, fes un bot,
  puja enlaire, puja enlaire.
  Salta, puça, fes un bot,
  puja enlaire, a dalt de tot!

  Francesc Bofill, Antoni Puig i Francesc Serrat, «La puça», dins Juguem cantant, amb música d’Ireneu Segarra
 • El professor Jean-Claude Beaucournu ha explicat que es tracta d’un insecte extremadament especialitzat, i això vol dir que cada animal té la seva pròpia puça. Així, hi ha la puça dels coloms, la dels eriçons, la de les rates pinyades, la de les oronelles, que en suporten tres o quatre, la puça de les rates… També els homes, els moixos i els cans tenen les seves puces. Avui, la puça de l’home només es troba en aquelles poblacions que viuen en una certa precarietat, com si el món dels rics se’ls hagués espolsat, les puces, sobre la misèria. D’aquesta manera, es confirmaria una altra vegada la dita: a ca magre, tot són puces.

  Gabriel Janer Manila, «Males puces» (Avui, 20 d’octubre del 2003)

Tema de la setmana

Mots amb la ce trencada

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

calçacuguç