cuguç m

Definició

Marit de la dona adúltera.*

Etimologia

Forma paral·lela de l’antic cugul, ‘cucut’, llatí cucūlus, en el sentit de ‘marit enganyat’.

Usos

 • T’has deshonrat, a tu i a la teva nissaga; però, tant se me’n dóna: m’estimo més morir que ser deshonrat per ser massa complaent. M’estimo més ser un gelós provat que no un cuguç cornut consentit.

  Flamenca, novel·la anònima occitana del s. XIII, traducció, pròleg i notes a cura d’Anton M. Espadaler (Universitat de Barcelona, 2015), pàg. 55
 • La pràctica de la cugucia matrimonial, en èpoques reculades, era penada amb la pèrdua dels béns personals de la rea enxampada en flagrant infidelitat; béns que, si l’adulteri ho havia estat sense el consentiment del cuguç, venien a partir-se al cinquanta per cent entre el senyor i el mateix banyut, i, en el cas que el banyut fos consentit, anaven a parar al cent per cent a la bossa del senyor. I això segons una institució de dret públic tan antiga i de bona memòria com els Usatges de Barcelona, fets recopilar el 1173 per Alfons el Cast.

  Bienve Moya, Criatures fantàstiques de l’imaginari col·lectiu (Valls: Cossetània, 2019)

Tema de la setmana

Mots amb la ce trencada per celebrar que demà n’és el dia

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “cuguç”

  • Pau Vidal — El Masnou

   Bon dia, Àngels. Tal com podràs comprovar si llegeixes el meu article enllaçat allà dalt, els diccionaris no en recullen cap d’específic, suposo que perquè aquesta es considerava, en aquell temps, la situació natural, és a dir, que es donava per fet que tots els marits eren adúlters, mentre que a l’inrevés era una cosa excepcional i per això calia empescar-se un terme específic.
   No cal dir que avui dia les coses ja no van així, però els diccionaris no sempre s’actualitzen al ritme que ens agradaria.

   Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

puçaapedaçar