porca f

Definició

1  Cadascuna de les faixes de terra compreses entre solc i solc, en què hom subdivideix un camp per a sembrar-hi.

2  Mesura superficial agrària, equivalent en general a la dotzena part d’un jornal.

La porca s’emprava especialment a les comarques de les regions de Lleida i la Seu d’Urgell, i també al Priorat i la Conca de Barberà.

Etimologia

Del llatí porca, mateix significat, tot i que una dificultat d’evolució fonètica (el so tancat de la o) fa pensar en un possible influx d’un altre mot o bé en un origen preromà, purka. Abans de l’Ortografia de l’IEC del 2017 s’escrivia pórca, amb què quedava més clar com l’havíem de pronunciar.

Usos

  • A la nova casa la família ja s’havia refet i teníem arrendades 18 pórques de terra, i jo ja anava a treballar, perquè el meu germà gran, l’hereu, deia que jo ja tenia la força d’un home i calia guanyar-me el pa, com si tot el pa de casa fos seu, que així respiren els hereus encara que siguin molt joves i tinguin pares tan bons com ho era el nostre i no gens interessat.

    Tomàs i Teresa Pàmies, Testament a Praga (Barcelona: Destino, 1971), pàg. 17
  • El caràcter de la gent de Llorac, de Guimerà, de Vallfogona o Ciutadilla és més reservat, més estalviador i més desconfiat. Les rengleres de marges de pedra a les dues bandes de la vall mostren com els avantpassats aprofitaven tots els racons per sembrar unes porques de terra o plantar ametllers campaners en els llocs més inversemblants. Quanta artesania centenària s’amaga en aquests indrets aspres i recargolats!

    Lluís Foix, La marinada sempre arriba (Barcelona: Columna, 2014)

Tema de la setmana

Unitats de mesura

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

almudquintà