lleva f

Definició

Conjunt de persones reclutades un mateix any per a fer el servei militar. Per extensió, conjunt de persones que han nascut el mateix any.

La Núria i el Ramon són de la mateixa lleva, tots dos van néixer el 1979.

Etimologia

De llevar, del llatí levare, ‘alleujar; alçar; deslliurar’.

Usos

  • Però faltaven més soldats per acabar de bastir l’Exèrcit de l’Ebre, i es decretà la mobilització de les lleves dels dos extrems de la població masculina de Catalunya. Primer els homes de la del 1928 i la del 1927, reservistes de més de 35 anys, anomenats la Lleva del Sac.
       I després es cridà la lleva del 1940 i més tard la del 1941, coneguda com la Lleva del Biberó, ja que eren nois d’entre 17 i 18 anys, que compensaven la seva inexperiència militar amb la força i capacitat de resistència de la seva joventut i els ideals abrandats en favor de la legitimitat de la República i la lluita contra el feixisme.

    Assumpta Montellà, 115 dies a l’Ebre. El sacrifici de la Lleva del Biberó (Barcelona: Ara Llibres, 2013)
  • Ho deien les veïnes i ho repetien els ecos de les places i els carrers. I, al seu cervell, el ressò d’aquell mot impronunciable hi retrunyia com si fos un bala de canó. «Lleves, vénen lleves; els del Partit Moderat ens obligaran a fer lleves, ja res no impedirà que ens prenguin els fills!»… i l’Albertet tenia l’edat de la lleva, el seu Albertet. I així, mig asseguda al tamboret de fusta, aterrida i sola, amb les parets de la cuina retornant-li el mot maleït, la Mariona va entendre que les dites del poble eren sàvies i certes, i que quan plovia per Cap d’Any, l’any següent era any de mals averanys.

    Pilar Rahola, Mariona (Barcelona: RBA La Magrana, 2014)

Tema de la setmana

Mots guerrers

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “lleva”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

del cigróterra de ningú