pinyol [1] m

Definició

Part interna, llenyosa, d’un fruit carnós.

L’única medalla que va guanyar va ser en un concurs d’escopir pinyols d’oliva.

Els pinyols dels préssecs són més grans que els de les cireres.

Etimologia

Variant formativa de pinyó, ‘llavor de pi’ (de pinya, del llatí pinea, inicialment adjectiu de pinus, ‘pi’, pinea nux, ‘nou, fruita del pi’), per la semblança de certs pinyols amb els pinyons per forma i duresa de closca.

Usos

  • No sé per què, mentre aquella nena em mirava, vaig estar content de no anar estripat. Estava quieta, plantada davant meu com un pi, mirant-me amb ulls de persona gran i tafaners. Va deixar el cistell a terra i abans d’asseure’s al meu costat em va tocar la màniga de la camisa. Que maca… Jo encara tenia el pinyol de préssec a la boca i no sabia què fer-ne. Què menges? No li vaig contestar. Vaig agafar el pinyol amb dos dits, quan el que tenia eren ganes d’escopir-lo lluny, i el vaig llençar.

    Mercè Rodoreda, Quanta, quanta guerra… (Barcelona: Club Editor, 1980)
  • I ella va tornar a fer comparacions amb els Tost, que fins i tot quan explicaven un acudit nou era com si l’haguessin explicat mil vegades. En concret, el cosí Gilles va explicar un cop més aquell tan conegut del pacient que va a cal metge i pregunta: «Doctor, si abandono tots els meus vicis ‘viuré més?», i el metge li diu que sí, perquè encara que visqui el mateix se li farà molt més llarg. Aquesta era la vida dels Tost, va pensar l’Alice: allargassada com un xiclet que va perdent gust. Com un pinyol d’oliva que acaba per semblar un trosset de fusta al paladar.

    Imma Monsó, «Els alegres funerals dels parents de Bordeus», dins Millor que no m’ho expliquis (Barcelona: La Magrana, 2003)

Tema de la setmana

Avui fa 13 anys que estem fent rodar mots i per celebrar-ho fem un concurs entre els subscriptors. Per participar-hi, cal que endevineu el TEMA de la setmana, quin dels cinc mots que hem enviat de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres i PER QUÈ. Qui ens faci arribar primer les respostes correctes a mots@rodamots.com guanya un exemplar del llibre A cremallengua, de Joan-Lluís Lluís, gentilesa de Viena Edicions. Sortejarem un segon exemplar entre les altres respostes correctes que rebem a temps i encara n’hi haurà un altre per a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

monopoliestesa